El mapa que ofereixo només és compatible amb receptors GPS Magellan de les sèries Sportrak i Meridian. No és compatible amb els Magellan eXplorist (de moment), ni amb receptors de cap altra marca, Garmin inclosa. El fitxer té la mateixa extensió (.img) que els mapes de Garmin, però el format és totalment incompatible.
• Com instal·lar el mapa en un receptor compatible.
• Quatre simples passos per a utilitzar el mapa.
L'objectiu d'aquesta pà gina és posar a disposició de tothom el resultat d'un treball que va començar quan els reis de fa uns anys van portar-me un receptor GPS. L'aparell en qüestió era un Magellan Sportrak Map, amb capacitat de mostrar mapes, com el seu nom semblava indicar. La meva afecció pel parc de Sant Llorenç del Munt i l'Obac va fer que el primer que intentés aconseguir fos la cartografia d'aquest parc, en un format "comprensible" pel GPS. Aquesta cerca va resultar força estèril ja que, a part de tracks de voltes molt concretes (bà sicament excursions per fer en menys d'un dia), no vaig trobar gran cosa.
O sigui que calia investigar com fer-se un mateix els mapes. Grà cies a l'abundant informació tècnica sobre GPS existent en els grups yahoo (veure enllaços), vaig començar a fer el plà nol que tenia en ment. Més que una ajuda per fer caminades concretes, havia de ser el més exhaustiu possible. O aquest havia de ser l'objectiu. Objectiu que, d'altra banda, qualsevol que conegui una mica el parc sabrà que és poc realista. Ni el plà nol amb més informació (que jo sà piga, el del Centre Excursionista de Terrassa) conté ni de bon tros tots el camins, caminois, corriols, fonts i tota la resta d'elements que componen el parc. Què hi farem.
Aixà doncs, quedi clar que el plà nol que aquà ofereixo és en contÃnua evolució o, millor encara, en continu enriquiment. I que difÃcilment permetrà prescindir d'un bon plà nol en paper, més que res per les limitacions tècniques dels receptors portà tils (una pantalla de 19" evitaria haver de fer tants desplaçaments i zooms per trobar tal o qual lloc, però segurament faria una mica més de nosa a la butxaca).
El plà nol, a part de camins, conté els elements enumerats a la secció de fotos, agrupats d'una manera una mica sui generis per a la web, però als que s'accedeix de forma alfabètica des del GPS. Com veureu, hi falten molts elements no puntuals, com ara els plans, les carenes o els torrents, per exemple. Per elements puntuals entenc tot allò que es podria marcar amb un waypoint en el GPS, tot passant-hi caminant, com ara cims, fonts, cases, arbres singulars, etc. Si trobo una manera satisfactòria de representar els elements no puntuals, seran incorporats en una propera versió. Per altra part, mencionar que el mapa s'estén en molts punts força més enllà dels lÃmits del parc natural.
Les fonts d'informació a partir de les quals construeixo el plà nol són tres, principalment: mapes, llibres i, sobretot, caminades. Evidentment, si algú té algun suggeriment o disposa de waypoints, tracks, etc, que no són al plà nol, us estaré molt agraït si me'ls envieu, per poder-los-hi afegir.
Igualment, si detecteu posicions poc precises d'algun contingut del mapa, ho corregiré si m'envieu els tracks/waypoints del que es tracti. Cal tenir present que diferències inferiors a 10-15 metres són en molts casos acceptables amb receptors comuns, per molt que diguin que poden assolir precisions de menys de 3 metres amb WAAS, EGNOS o posant un ciri a Montserrat. Aixà doncs, si tenint bona recepció (EPE < 8 m aprox) veieu que un punt està molt allunyat d'on indica el GPS, si marqueu la posició correcta i me l'envieu la corregiré en una propera revisió del mapa.